WATERFRONT CULTURE CENTER

Kengo Kuma & Associates won the 1st prize for the international competition to design the Waterfront Cultural Center in collaboration with Cornelius+Vöge Aps (Associate Architects), Søren Jensen engineers (Engineering Design) and Niels Sigsgaard (Consulting architect).
Cities: COPENHAGEN
Countries: DENMARK
Categories: MIXED USE
Work in Progress - Local Partner: COBE
Work in Progress - Progetto Architettonico: KENGO KUMA AND ASSOCIATES
Beginning of Construction: 2018
Completion Date: 2021
The new Waterfront Cultural Center with Harbour baths at Paper Island is to highlight the significance of water in the history, culture and vibrant urban life in Copenhagen. The harbour is the gate contributed greatly to the city’s development. Waterfront has become the foreground and the background for major cultural facilities and the quality open public area that defines the urban life in the city. 
The firm’s focus in design is to create an experience, and not just a standalone object, in the form of the landscape, art and architecture that are unified and defined by the water. 
Their design proposal strives to offer the diverse experiences of water in various states and conditions such as reflection of light and shadow, steam and flow that appeal to human senses. The project takes place in the larger development plan of the island. Its architectural form in a series of pyramid shape is in response to the masterplan guideline to work with roof profile of Christiansholm but at the same time it expresses its unique identity. 
What is distinctive from the rest of the masterplan building is that the architecture does not have a single front, but it is multi directional to be easily recognized and accessible from various directions. It is to offer spontaneous, open and tangible place that carries the memory of vibrant and dynamic nature of the present Paper Island. 
Taking advantage of the prominent corner site of the project defined in the masterplan, the ground floor plane of the indoor to outdoor and to the sea is designed in a single gesture. 
Landscaping the ground plane in terracing and cascading manner creates expansive, continuous perception of water surface from indoor all the way to the harbour. 
The firm’s design attempts to soften and dissolve the edge and blur the sense of boundary of the land. Their strategy of generating the architectural space structure and the form is to manipulate the composition of positive and negative volumes. 
A series of cone shape volumes in various proportion are generated by being pushed and pulled vertically and horizontally to create particular experiences for each program. The cone shape roofs extruded above correspond to the division of pools at the ground floor. Each pool has distinctive space in the almost exaggerated scale with concentrated light and shadow through large skylights above. The level above the ground floor is defined as the “negatives” of these extruded roof volumes. It is an open-air pool and hot bath that one would experience swimming and dipped in the “valley” among the architectural hills. The inverted cone in the central position works as structural core. It is the deepest void, “valley” among these roofs where outdoor stairwell is placed. 

Photo credits: Kengo Kuma and Associates
1838 Projects