TAMEDIA OFFICE BUILDING

Cities: ZURICH
Countries: SWITZERLAND
Categories: OFFICE BUILDINGS
Date: 2013
The project for the headquarters of the Swiss media company Tamedia is situated in the heart of the city of Zurich in a 1,000 m2 site within a larger urban block where the main buildings of the group are currently located. 
The site is positioned towards the east part of the block and has the particularity of developing through almost 50 meters of linear façade facing the Sihl water canal. 
The implantation of the new building basically responds to the footprint of the existing building to be demolished but this time creating continuity with the facades of the buildings beside as well as taking advantage of the maximum allowed height in order to optimize the exploitable office area in this side of the building block. 
The building develops within 7 stories over ground floor with two basement levels for a global net area of 8,602 m2 to which we can add 1,518 additional square meters that correspond to the two-floor extension project located on the roof of the neighbor building at number 8 of Stauffacherquai street. 
One of the main features of the project is the proposition of a main structural system is designed on timber that gives the building a unique appearance from the inside space as well as from the city around. In order to reinforce and express this idea the building skin is entirely glazed and special attention was given to achieve a low energy transmission levels that responds to the latest and very strict Swiss regulations in terms of energy consumption. 
Facing the city, the building also features an “intermediate” space throughout the whole height of the east façade that other its role as “thermal screen” within the general energy consumption strategy, also becomes a unique spatial experience with lounge areas and connection vertical links between the different office stories. 
These “balconies” can be used as informal meeting and rest areas that will also have the particularity of having a façade composed of a glass retractable window system that allow to “transform” these spaces into open air terraces that reinforce the privileged relationship between the interior building and its surrounding landscape. 

Photo credits: Didier Boy de la Tour.
1844 Projects