SUZHOU SCIENCE & TECHNOLOGY MUSEUM

Global architecture firm Perkins+Will will design the Suzhou Science & Technology Museum, the centerpiece of a new cultural district in Shishan Park, about 62 miles northwest of Shanghai.
Cities: SUZHOU
Countries: CHINA
Categories: CULTURAL ARCHITECTURE
Work in Progress - Progetto Architettonico: PERKINS + WILL
Beginning of Construction: 2018
With its terraced landscapes and flowing design, the new 600,000 square-foot museum is inspired by the Chinese expression of shan sui, which roughly translated means the union of mountain and lake. 
Located at the foot of Lion Mountain and next to Shishan Lake, the museum also will include a 66,700-square-foot industrial exhibition hall, where exhibits will highlight the role of industrial development in enriching lives. 
The museum concept melds the city’s heritage as a major trading center on the Yangtze River – sometimes known as “the Venice of the East” – with a contemporary look that reflects the city’s current wave of innovation. It’s ribbon-like form emerges from the base of Lion Mountain, twisting upward and turning back on itself to cantilever out over the edge of Shishan Lake and an archipelago of small islands to reengage the mountain. 
This form creates an iconic infinity loop–an enduring symbol of prosperity–with the metallic facades evoking a flowing silk scarf, one of Suzhou’s most coveted exports. The lake itself will include several man-made, teardrop-shaped, planted Eco Islands, connected by walkway to the museum and serving as both a filtration system for the lake as an opportunity for environmental exploration and education. 
Sensitivity to the surrounding environment is a hallmark of sustainability in the new museum: the “Life-Giving Forest” outside provides an air filtration buffer to the city, plus a respite from the sun, space for movement and gathering, and opportunities to explore educational exhibits; at the base, where the museum meets the lake, public pedestrian walkways winding through the wetlands and Eco Islands become outdoor learning environments with signage guiding children and adults to explore water purification, storm water management, and sustainable living; the museum’s three-dimensional metal mesh skin that transitions from opaque to transparent will control daylight and solar gain to protect sensitive exhibits. The skin also allows interior light to filter through the façade at night, creating a soft shimmering glow that dynamically changes as visitors circulate around the building.  
Civic plazas are designed with permeable paving systems, and bioswales allow rain water to percolate directly into the ground or be directed toward the planted vegetation to be filtered naturally. Green roofs mitigate heat island effect and capture storm water to create habitats rich with flora and fauna. 
Furthermore, water restoration strategies – construction of wetlands, the design of a small archipelago of water filtering gardens – will improve the water quality of Shishan Lake, making it a healthy habitat for wildlife as well as a safe place for visitors. 
The Suzhou Museum aims to draw visitors from all over China and beyond, celebrating history and inspiring scientific learning and exploration for a new generation. In an unending loop – from the promenade embracing the park, the park embracing the mountain, and the mountain embracing the new building – the Science & Technology Museum will create an experience of infinite harmony between nature, technology, and urban life to shape, influence, and enrich people’s lives. 

Photo credits: Perkis + Will
1842 Projects