ORHIDELIA WELLNESS

Designer: ENOTA
Date: 2009
Main goal of the building's design was to diminish as much as possible its presence in the surroundings. Since the demanded program of wellness center is very extensive and in parts it demands overcoming great spans and big heights of inner spaces, putting up classically conceived building on central green plot would fill up last remaining open area in thermal complex and largely degraded its spatial quality. New wellness center is consecutively designed rather like a landscape arrangement then a building. Folded elevations appear like supporting walls dividing different levels of landscape surfaces. Central walking path is now stretched over the roof and enables visitors completely new, different experience of the site. On both ends, where strolling path connects with passing inner roads, it forms two smaller public squares to control the speed of vehicles and ultimately gives advantage to pedestrians over the traffic. Rather than searching for its own expression and claiming its space new object connects existing single buildings and other spatial elements in the whole.
1644 Projects