CANCER CENTRE AT GUY'S HOSPITAL

The Cancer Centre at Guy’s Hospital brings together all oncology services from across Guy’s and St Thomas hospital, integrating research and treatment services within the same building.
Cities: LONDON
Countries: UNITED KINGDOM
Date: 2016
At a city scale, the 14-storey height of the building provides a transition from the 300-metre height of Renzo Piano’s the Shard and the hospital’s Tower Wing to the lower rise areas to the south and defines a new gateway to the Guy’s campus. 
The building is made up of a number of stacked ‘villages’ each relating to a particular patient need – chemotherapy, radiotherapy or the one-stop clinic – and each with their own distinct identity. In addition there is a double-height welcome area at the base of the building and private suites at the top. 
By breaking up the functions of the building into two-, three- or four-storey chunks, a human scale is created for each of the care villages, making orientation easier. Visitors exit the lift at their desired section and enter into the ‘village square’ – a non clinical space which includes a planted external balcony as well as informal seating and relaxation areas for patients waiting for consultations, appointments or results. Patients then navigate to consultation and treatment rooms via stairs and lifts within each village. The treatment areas are efficient, ergonomic, functional and safe, in order to maximise clinical gain and patient care. 
Across the centre the focus is on improving the user experience, providing patients and staff with views and light, making a series of inclusive spaces with straightforward way-finding and patient-centred facilities. 
The building is designed to actively support change in clinical and accommodation needs over time. Flexibility and adaptability are key parts of the design, structure and services strategy. 

Photo credits: Rogers Stirk Harbour + Partners
1781 Projects