VILA ROMANA RESIDENCE

The strategy adopted was to divide the building into two autonomous blocks. In contact with the terrain is the studio block, partly embedded in the hill and illuminated only by an overhead opening. Its interior is divided by a series of walls which serve as supports for the works to be created there. Suspended above the terrain is the block containing the residency itself, open to the views that surround it. Its internal layout is designed to facilitate integration and fluidity between separate sectors for living, sleeping, cooking and the service area. Between the two blocks, on the slab that forms the roof of the studio, a large veranda has been created, partly in shadow. Another space, uncovered, occupies the slab over the residential block, increasing the total external ground area. The suspended block is supported on only four points, with prominent overhangs. The two solid slabs that support it are constructed from exposed prestressed concrete. A further layer of concrete conceals the steel reinforcing elements. This concrete and the window system form the façade of the building. The concrete slabs, once polished, form the floor of the interior environment, with no need for additional surfacing. Conical niches in the concrete allow for the direct installation of lighting, with no need for additional fixtures.
1812 Projects