VANCOUVER HOUSE & BEACH DISTRICT

Cities: VANCOUVER
Countries: CANADA
Categories: MIXED USE
Work in Progress - Progetto Architettonico: BIG - BJARKE INGELS GROUP
Beginning of Construction: 2012
Vancouver House will be part of a new phase in Vancouver's very short but extremely successful history of urban policy. It will announce the entry point into downtown Vancouver from Granville Bridge, forming a gateway to the city.  
The tower and base are a new interpretation of the local typology deemed ‘Vancouverism’. 
A new urbanist podium coupled with a slender tower seeks to preserve view cones through the city while activating the pedestrian street. The residential tower, in its height and proximity to the creek, is uniquely situated with views to both the water and the mountains, granting visual access to the breadth of Vancouver’s natural surroundings. Negotiating a difficult site trisected by the Granville overpass and burdened by setbacks, the tower will maximize its mass where it has the most impact. 
At its base, a 30m setback from the highway dictates a triangular footprint on the ground. But as it ascends in elevation, the tower clears the zone of noise and visual pollution. It then exploits the opportunity to overcome the setback and reclaims the valuable area. In doing so, it provides an icon for the city’s skyline and a generous public space at its base. 
The Vancouver House podium is a mixed-use urban village. These three triangular complexes are composed of intimately-scaled spaces for working, shopping and leisure which face onto public plazas and pathways. 
The additional public spaces adds to the existing streets, giving the neighborhood a variety of open and covered outdoor spaces in various scales, ample for a variety of use and events. 
The buildings peak to rise over the highway and transform a residual of the city’s infrastructure into one of the most prominent locations in the city. 

Photo credits: Bjarke Ingels Group.
1812 Projects