THE CLOUD PAVILION

In 2013, SHL were commissioned by West Bund to create a series of pavilions as part of the West Bund Biennale of Art & Architecture, curated by renowned Chinese architect Zhang Yonghe, and architecture Professor and curator Li Xiangning.
Cities: SHANGHAI
Countries: CHINA
Categories: CULTURAL ARCHITECTURE
Date: 2015
Intended as a counterpoint to the heavy industrial cranes on the waterfront and as a place for contemplation and rest along the HuangPu River, the pavilion was designed to last for the 2 month duration of the Biennale. Due to the success of the pavilion it remained in place for over 2 years. 
In 2015, the West Bund commissioned SHL to redesign the pavilion as a permanent space for art and events. 
The project brief was to maintain the steel structure of the original pavilion, create a minimium of 100m² space for events and small exhibitions, provide a small kitchen with storage, and maintain the original notion from the Biennale pavilion of a 'cloud'. 
At night the ceiling is illuminated against a reflective mirrored surface giving the illusion of an abstract floating cloud along the riverfront, and acts as a marker for citizens to meet and rest. 

Photo credits: Schmidt Hammer Lassen Architects.
1776 Projects