SIMMONS HALL - MIT

Cities: CAMBRIDGE
Countries: USA
Categories: HOUSING
Date: 2002
The undergraduate residence is envisioned with the concept of "porosity." It is a vertical slice of city, 10 stories tall and 382' long, providing a 125 seat theater, a night café, and street level dining. The "sponge" concept transforms the building via a series of programmatic and bio-technical functions. The building has five large openings corresponding to main entrances, view corridors, and outdoor activity terraces. Large, dynamic openings are the lungs, bringing natural light down and moving air up. Each of the dormitory's single rooms has nine operable windows. An 18" wall depth shades out the summer sun while allowing the low angled winter sun to help heat the building. At night, light from these windows is rhythmic and magical. Photo credits: Steven Holl Architects, Andy Ryan.
1644 Projects