PETTER DASS MUSEUM

Technology Focuses: GLASS | STEEL
The project involved the design of a new 1350m2 museum building, a landscape plan for the surrounding site, parking facilities and a service building. The building has been financed by Alstahaug kommune, Nordland fylkeskommune, Kultur- og kirkedepartementet and commercial contributions. The project creates a new site by making a cut in the landscape. This cut allows a freestanding building which in volume balances the mass removed. This bold solution creates a new but humble relationship to the historical sites, as well as allowing an expressive architecture. In this way the new museum contributes to visualise the historical span from the origin of the church to our time. The site is defined by two 70 meter long wire-cut rock walls 15.5 meters apart. Between these walls a new ground level is established. The building itself is 11.5 meters wide creating a 2 meter clearance to the rock wall on ether side. This open space reviles a new sightline and allows the visitors to circulate between the building and the rock walls. The transparent walls of the museums ground floor emphasizes the relationship between the landscape and building. At both ends of the closed and “floating” volume there are large glass surfaces, offering views towards the church on one side and towards the sky on the other. Though this visiual contact the building represents a relationship between the historical site representing the past, and the view towards the sky represents the future. The museum building itself represents the present and links Petter Dass´s achivements to our time, 300 years after his death.
1649 Projects