LIBRARY AND LEARNING CENTRE UNIVERSITY OF ECONOMICS VIENNA

Cities: VIENNA
Countries: AUSTRIA
Date: 2013
Functional Plan: The aim of the functional plan is to clearly define the different areas of the building. The plan is translated into a three dimensional object which outlines the space around the central atrium, the corridors and the canyons. The main block of the building houses the Service Area, the Learning Centre and the Economics Library, with Student Services and Library Management located in the smaller block. While the interior edges of the site join together in a flowing free-form, the exterior edges of the building are cut sharply and their alignment contrasts with the site edges specified on the master plan and with the position of the adjacent buildings. 


Internal Circulation: From the main entrance of the LLC, visitors can walk directly to the central auditorium which also functions as a large atrium flooded by natural light. A system of ramps leads from the auditorium to the library entrance and the central services on the first floor. The security and locker areas are located on the mezzanine below. Visitors can access the library and the student management offices via ramps and stairways spiralling upwards from the ground floor. The different areas on the upper levels are connected via platforms, bridges, terraces and galleries. 


Façade: The external appearance of the LLC is characterized by two elements of contrasting colours separated by a glass joint: shell and shadow. These different colours facilitate the orientation and understanding of the two primary areas of the building from the exterior. 


Photo credits: Iwan Baan.
1835 Projects