LEGO HOUSE - HOME OF THE BRICK

Cities: BILLUND
Countries: DENMARK
Categories: CULTURAL ARCHITECTURE
Date: 2017
BIG-Bjarke Ingels Group and LEGO bring the toy scale of the classic LEGO brick to architectural scale with LEGO House, forming vast exhibition spaces and public squares that embody the culture and values at the heart of all LEGO experiences. 
Designed by BIG and COWI, LEGO House is an experience hub for LEGO fans of all ages, as well as an architectural landmark and a significant step towards the city’s goal of making Billund the Capital for Children. 
The construction of the 12,000 m2 LEGO House commenced in 2014, replacing the former City Hall building with support from three generations of the LEGO family and Billund City Mayor Ib Kristensen. Due to its central location in the heart of Billund, the 23 m tall LEGO House is conceived as an urban space as much as an experience center. 21 overlapping blocks are placed like individual buildings, framing a 2,000 m2 LEGO square that is illuminated through the cracks and gaps between the volumes. 
The plaza appears like an urban cave without any visible columns and is publicly accessible, allowing visitors and citizens of Billund to shortcut through the building. Above the square, a cluster of galleries overlap to create a continuous sequence of exhibitions. Each gallery is color-coded in LEGO’s primary colors so wayfinding through the exhibitions becomes a journey through the color spectrum. 
The first and second floors include four play zones arranged by color and programmed with activities that represent a certain aspect of a child's learning. Guests of all ages can have an immersive and interactive experience, express their imagination, and not least be challenged by meeting other builders from all over the world. 
The top of the building is crowned by the Masterpiece Gallery, a collection of LEGO fans’ beloved creations that pay tribute to the LEGO community. The Masterpiece Gallery is made of the iconic 2x4 LEGO brick and showcases art beneath eight circular skylights that resemble the studs of the brick. Like the golden ratio, the proportions of the brick are nested in the geometries of everything man-made in the building, from the glazed ceramic tiles in the steps and walls to the overall 21 block scheme. Atop the Masterpiece Gallery, citizens and visitors can get a 360° panoramic view of the city. 
Some of the rooftops can be accessed via pixelated public staircases that double as informal auditoria for people watching or seating for performances. 

Photo credits: Kim Christensen, Iwan Baan
1644 Projects