LE TOISON D'OR

Cities: BRUSSELS
Countries: BELGIUM
Categories: MIXED USE
Designer: UNSTUDIO
Date: 2016
Le Toison d’Or is a hybridisation of a traditional building-block typology and a mixeduse development with a retail podium. Located on the Avenue de la Toison d'Or between two historical gates (the Porte Louise and the Port de Namur), the mixed-use complex integrates into the urban fabric of its surroundings, whilst simultaneously merging a retail and residential programme. 
Le Toison d'Or contains 72 apartments (from 50 to 750 m²), 12,200 m² of commercial space, a 1,040 m² crèche, 330 parking spaces and an elevated city garden of 2,950 m². In order to avoid the monolithic qualities common to block structures, the facade of Le Toison d’Or is broken up by means of variations in texture, depth and the repeating rhythm of a series of curved vertical frames. 
These frames serve to enclose the balconies of the apartments on the upper oors, whilst also facilitating the large display windows of the retail units. In contrast to the vertical articulation of the street facade, the facades surrounding the elevated courtyard garden follow a horizontal arrangement. Here generously proportioned balconies provide a more tranquil experience of city life. 
The apartments in Le Toison d’Or vary in size from small to large, enabling a varied demographic of city residents. To ensure high levels of daylight in the interiors, the oor to ceiling heights reach at least 2.7 meters in living areas. For the apartments situated along the Avenue de la Toison d’Or, this height increases to more than 3 meters. Open kitchens in the form of large furniture elements create an informal entertaining space in the heart of the apartments and determine the circulation through the spaces.  
Le Toison d’Or has been developed with high standards of sustainability. Main features are the excellent thermic isolation of the facade (including triple glazing), a high standard of acoustic insulation, an inventive cogeneration installation system for both the apartments and the retail units and the use of glass-ber reinforced concrete. 

Photo credits: Hufton+Crow , Eva Bloem, Jaspers-Eyers.
1835 Projects