LA CORTE VERDE DI CORSO COMO

Cities: MILAN
Countries: ITALY
Categories: HOUSING
Designer: CINO ZUCCHI
Date: 2013
The Porta Nuova area has almost completed its urban metamorphosis in one of the most important poles of the new Milano. The new residential complex “La Corte Verde” (the Green Court) represents a small but important part of this reform; its location makes it an element of transition between the new high volumes to the North and the existing urban fabric to the South. 
The transversal dimension of the plot and its trapeze shape made building volumes along its perimeter difficult. We chose to place the volume on the east edge, overlooking the large green via Viganò street, while the West edge onto via Rosales is defined by a low wall which protects the garden and by a canopy that protects the vehicular access to the underground parking and their stair block. 
 The front and back façades of the building have very different architectural features, chosen in relationship to the disposition of their interiors, their position in the city and their sun orientation. The East front on via Viganò, which hosts the bedrooms, stair blocks and bathrooms, is distinguished by a broken profile which alternates bulges in the form of “bow-windows” and high stacks of floor-to-ceiling windows; the West side, where the living areas extend in large continuous terraces, creates a long screen overlooking the garden. In the upper floors, the stepped profile creates large hanging gardens overlooked by apartments on two floors.
Photo credits: Cino Zucchi Architetti
1645 Projects