ITALY PAVILION EXPO 2015

Cities: MILAN
Countries: ITALY
Categories: EXPO AND EVENTS
Engineering: BMS PROGETTI
Designer: NEMESI
Date: 2015
The design chosen for the Italy Pavilion was the winning project in an international competition adjudicated by Expo 2015 S.p.A. in May 2013. In total, 68 architectural practices took part, the winning design came from Nemesi & Partners in association with Proger and BMS Progetti (for the engineering and cost management) and Prof. Livio De Santoli (for building sustainability). Palazzo Italia is a genuine landmark on the Expo site, standing out because of its architecture and its location on one of the four cardinal points - the northern one. It also provides a scenic backdrop for Viale del Cardo which runs right across the site. Palazzo Italia reaches a height of 35 meters, the highest peak within the Expo site. It’s the only permanently architecture at the Expo. Palazzo Italia draws on the concept of an "urban forest", with the "branched" outer envelope designed by Nemesi to simultaneously conjure up primitive and technological images. The weave of lines creates a play of light, shadow, solids and voids that generates a sculpture-like building with clear hints of land art. For Nemesi, the spark for Palazzo Italia was a concept of cohesion in which the force of attraction generates a rediscovered sense of community and belonging. Nemesi designed the exhibition layout of Palazzo Italia to be a gradual journey to discover and understand the shapes and contents of this special architectural landscape. The route starts from the internal piazza, a great hall in which visitors are welcomed. The curved, inclined elevations give the volumes a sense of fluidity and dynamism, forming a space of genuine beauty. The great flight of steps, that rises up from the square, crosses this area longitudinally to visually connect all the floors. The triple-height space from the second to the fourth storey is like a giant "hanging" shell that, visible from the piazza, houses the Exhibition zone. Palazzo Italia is the symbol of the contemporary factory, an Italian architectural and constructive challenge, a work characterized by experimentation and innovation in terms of design, materials and technologies used. Palazzo Italia was designed and conceived as a sustainable energy building almost zero thanks to the contribution of photovoltaic glass in coverage and photocatalytic properties of new concrete for the outer casing. An " osmotic" building that dialogues and exchanges energy with its surroundings. 2,000 tons of i.active Biodynamic concrete over 700 branched panels all differents 4,000 sqm of sail covering - 400 tons of steel The rich weave of branches that forms the outer envelope helps to highlight the sculpted shapes of Palazzo Italia. Nemesi used a unique geometric design to create this outer "skin". The full 9,000m2 of the façade of Palazzo Italia is clad in more than 700 i.active BIODYNAMIC concrete panels with Italcementi's patented TX Active technology. When the material comes into contact with light, it can "capture" pollution in the air, transforming it into inert salts and reducing smog levels. The mortar used is 80% recycled aggregates, including scrap material from marble quarries in Carrara that helps add more luster than in traditional white cement. This new material is also very "dynamic", enabling the creation of fluid designs like the complex shapes used for the panels that are part of the construction of Palazzo Italia. All panels for the envelope are unique pieces realized by Styl-Comp. The roof designed by Nemesi for Palazzo Italia is an innovative "sail" realized by Stahlbau Pichler. It’s an interpretation of a forest canopy, with photovoltaic glass and flat and curved geometric shapes (often squares). Together with the building's envelope of "branches", it’s a manifest expression of innovation in design and technology. The roof reaches its architectural height above the inner piazza, where a massive glazed conical skylight "hangs" over the square and the central steps, radiating natural light. 
Photo credits: Luigi Filetici
1781 Projects