IS MOLAS GOLF RESORT

Cities: PULA
Countries: ITALY
Categories: HOUSING
Work in Progress - Progetto Architettonico: STUDIO FUKSAS
Beginning of Construction: 2008
Completion Date: 2018
The plan for the new Is Molas Resort complex as a development of the existing Golf Club regards the building of three greens, two five star hotels, a number of villas, a spa and a club house. The idea behind the intervention on Is Molas complex - from the large master plan scale to the mansion’s small one and to that of the most representative building, the club house - consists in a progressive aggregation of building units. It is reminiscent of fragments, of the archeological memories of Nuragic settlements. The deluxe hotel, set on the visual axis to the Nora archeological area, gives shape to the whole intervention. The entrance to the building materializes as a long yet pleasant path, a larch gangway over a pool of water. Once arrived to the imposing entrance hall, we find on the left the main restaurant with a broad external terrace, and on the right another terrace with a swimming pool; a system of foldable, fully opening and transparent glass walls allow the total fusion of the spaces in case of necessity. The hall, set at the end of the path, is a space opening towards the horizon and leading to the 80 rooms placed on opposite sides which are reachable by walking paths passing through verdant gardens of water and Mediterranean greenery. Set on the upstream area of the hotel, at a higher altitude, the mansions are built as small villas with communal green spaces. Villas are made with natural materials produced locally. The treatment of the surfaces has been envisaged with the purpose of making them as similar as possible to the surrounding soils and stones, by using “raw” plasters, natural pigments and claddings consisting of stone slabs and local stone chip flooring which recall the typical Nuragic architecture. The gradual “naturalization” of the plan finds its highest expression on the area housing the unit Spa – Hotel Suite; here the alignment sought after inside the central hotel is abandoned in order to open the view over the greens and follow the difference in height of the ground. Within the units of the Spa, a sophisticated trick of skylights on the vault roofs allows zenithal natural lighting in whilst creating a dense light and shade atmosphere. The Hotel Suite pursue the same expressive purpose of the adjacent Spa in the communal areas. The building then soon winds up to follow the higher slope of the ground. The rooms fan out and lie on two levels. Placed on a higher barycentric position than the new greens’, the golf structure finds in the new Club house the main junction overlooking the entire layout. Photo credits: Studio Fuksas.
1776 Projects