INTESA SANPAOLO OFFICE BUILDING

Cities: TURIN
Countries: ITALY
Categories: OFFICE BUILDINGS
Engineering: MANENS-TIFS
Date: 2015
The project for the new Intesa Sanpaolo head office is both an environmental/social laboratory and an urban project, with a discreet urbanity that unites it with the city’s inhabitants. The building is located on the edge of the historic town center, near Porta Susa Station, at the N/E intersection of Corso Inghilterra with Corso Vittorio Emanuele II, and is set at the center of an exceptional concentration of public services and facilities on the metropolitan scale in a zone of strategic importance for the city. The adjoining garden, Giardino Nicola Grosa, has been upgraded and transformed into a playful space, with trees of different heights, lawns and neighborhood functions. Access to the garden from Corso Inghilterra is provided by a public gallery that crosses the entrance hall on the ground floor. The 166 meters high tower is divided into 3 parts: one consists of parking garages; one of utility rooms and a low garden around which are laid out the company restaurant and kindergarten; and the last part located while above ground consists of 26 floors of offices and a floor intended for training including spaces and services open to the public. Two volumes in particular reveal the tower’s public vocation. The lower is the multi-purpose and flexible conference room. It can be transformed into an exhibition hall, with concerts or performances as required thanks to movable loft and variable acoustics. It can accommodate 364 people. Higher up, the bioclimatic greenhouse, naturally ventilated, welcomes the public on three levels: the restaurant with the garden, the exhibition hall and the roof terrace. To the east and west, the building’s spine consists of elevators and stairs, contributing to the vital and varied effect of the design. To the south the staircase connecting the floors incorporates a vertical winter garden where creepers filter the light behind motorized façades. The building is the result of advanced research intended to take advantage of the surrounding natural sources of energy (water, air, sunlight) and limit overall consumption. Ground water is used for cooling the offices. Solar energy is captured by the photovoltaic panels covering the tower’s whole south façade. The ceiling height of the offices is 3.20 meters and they have optimized indirect lighting. Particular attention has been paid to the working conditions of employees in terms of quality of space, lighting and thermal comfort. The double-skin glass facade makes it possible to limit heat loss in winter and is controlled in relation to the heat input through a system of apertures and solar screens with motorized louvers, which control irradiation and lighting in the work areas.
Photo credits: Enrico Cano
1775 Projects