BIOMEDICAL RESEARCH PARK

This centre is part of the health macro-block of Hospital del Mar, which combines health care, teaching and research.
Cities: BARCELONA
Countries: SPAIN
Designer: PINEARQ
Date: 2005
The challenge is, then, for the building to be reconciled with its location, in a space surrounded by remarkable structures from different eras with which it does not compete in height but does have a formal dialogue in this urban consolidation environment. Thus, with its elliptical shape, this large building can be adapted to that particular space. 
The building profile descends towards the sea to fit in with the buildings on the maritime front. The wooden structure of the closure projects around seven metres from the floors all-round the perimeter with the idea of lightening a large volume. 
Also, the centre of the building is left empty to frame sightlines, control sunshine and create an image of lightness with respect to the volume. 

Photo credits: Pinearq
1813 Projects