BEDALES SCHOOL ART AND DESIGN BUILDING

Cities: PETERSFIELD
Countries: UNITED KINGDOM
Date: 2016
Constructed around a substantial and beautiful oak tree within a new court and central lawn the new Art and Design building has a strong sense of place. 
The design of the building draws references from traditional agricultural buildings with clipped gables and simple standing-seam metal roofs, defining a series of connected barn forms. Materials were used in their natural state throughout: a lattice timber screen shelters the entrance canopy and external walkway creating a welcoming gesture on approach to the building. 
The layout on the upper floor is a series of carefully scaled open and interconnected north-lit art studios that enable teaching and independent study for a wide range of group sizes and activities. On the ground floor heavier duty craft-based design subjects are taught alongside jewellery and fashion design. 
A connection to the outdoors characterises much of Bedales life, and consequently all circulation is external, across covered decks on both sides of the building that double as places to draw, paint, sculpt or just relax and contemplate the environment. 
The form and east-west orientation of the five pitched roofs of the new Art and Design building define a series of carefully scaled, north-lit studio spaces. Natural light is maximised and the need for artificial lighting reduced.  
In what is otherwise a lightweight building, the thermal mass of exposed concrete surfaces contributes to a stable internal temperature. Timber-slatted screens and the retained large oak tree both provide solar shading in the summer months. Renewable natural materials, including sustainably sourced timber for cladding and wood fibre acoustic panels, reduce the embodied carbon in the construction.  

Photo credits: Hufton + Crow, Matthew Rice
1774 Projects