APPLE REGENT STREET

Cities: LONDON
Countries: UNITED KINGDOM
Categories: RETAIL
Designer: FOSTER + PARTNERS
Date: 2016
The re-imagining of Apple Regent Street in London marks the continuing evolution of Apple, going beyond retail to create richer, more dynamic experiences for visitors. Regent Street is one of the most famous shopping streets in the world, and the site where Apple opened its first retail store in Europe in 2004. The new store occupies the same building, with the Grade II listed historic façade now restored and preserved. Characteristic of the new Apple Flagships, the interior space is a 7.2-metre double-height grand hall – forming a 'town square' like space that is flexible and welcoming. The design enhances transparency from the street and floods the store with natural light, dramatically improving the visual connection between the two levels. The interior front facade, with its full height arches clad in Portland stone, can be appreciated in its full extent. The store also features the longest Luminous Ceiling Panels in the world that cover the entire ceiling. The custom-made lighting panels emit a pure, even, white light, and have the capability to absorb ambient noise. Using a warm palette of materials including stone, wood and terrazzo that is sympathetic to the historic nature of the building, the store has a calm setting, with the increased height allowing for the addition of twelve Ficus Ali trees on the ground level, bringing nature to the interior spaces. The groves of trees have planters that double as a comfortable place to sit and rest. Along the side walls, a staircase on either side draws one up to the new mezzanine level. The walls and staircases are made from sandblasted stone, while the balustrade – seemingly carved in to the wall – has a smooth, curved, and honed finish that is pleasant to touch. The stone walls and balustrade were created by a combination of handcraftsmanship and CNC robotics, and were dry assembled at the manufacturing site to make sure each piece fit perfectly before installation. Photo credits: Foster + Partners.
1810 Projects