THE HIVE - THE UK PAVILION AT THE EXPO MILANO 2015

The pavilion consists of five main areas for visitor experience: 
• The Orchard 
• The Meadow 
• The Architectural programme 
• The Terrace 
• The Hive 
From the main Decumanus route, visitors to the UK pavilion are greeted by an orchard of British fruit trees, rows of apple and pear trees creating the queuing system. Entrance to the ‘meadow experience’ is gained via an earthy corri­dor of corten steel, open to the sky. The meadow is seasonal, for­ever changing and growing over the six month Expo period. Plants are raised to eye-level giving a bees’-eye view and inviting visitors to empathise and see the world from a new perspective. Multiple paths and routes reference the orienteering ‘bee dance’, in­viting the visitor to explore and participate in the curation of their own journey towards the hive beyond. Discreet elevated seating areas are incorporated into the meadow at intervals along the route. Amphitheatre seating at the end of the meadow provides a perfect resting place or a space for entertainment. The hive is raised to cre­ate a sheltered piazza area underneath. This allows visitors to pass beneath and to look up through the layers of the structure, glimps­ing the movement of people within, who may seem like bees within a hive. The design plays with perceptions, shifting between the micro and macro. On the back of the piazza is the Architectural Programme, this building (with a steel structure, polyurethane sandwich panels and corten cladding) has been created to provide the functional aspect of the pavilion. A flexible au­ditorium space connecting to a VIP area provides a perfect space for conferences and one-off events, or it can form part of the public experience, as a video/projection and exhibi­tion room. Heading onto the level above the visitor arrives at the terrace. This podium plays host to an extensive social space with a satellite bar, the perfect vantage point to sit and look back at the hive with the meadow beyond, providing shade and shelter. Access to the hive is gained from the terrace area. The hive is the scenographic and most striking space, the culmination of the experience. The structure is a simple porous cuboid volume with a spherical void hollowed from its interior, into which visitors can enter. The structure is a fine aluminium lattice based on an abstracted-an­alogue of honeycomb, the effect is visually arresting and striking, yet permeable and delicate lending it an ethereal presence. The structure is connected to live beehives situated in UK. Audio-visual devices embedded within the structure allow it to pulse, buzz and glow according to signals from a real beehive. Accelerometers measure the vibrational activity of the real bees, and these signals are fed into an array of LED lights within the sphere to generate a dynamic light show, a visual representation of bee activity. This experience offers the visitor a glimpse into the life of the bee colony, and demonstrates innovative research technology through an immersive sensory experience.
Categories: CULTURAL ARCHITECTURE